Slipa din sax med japansk metod för bästa resultat

Det är en unik och traditionell teknik som funnits i över 100 år – och som gör att saxen blir vass med ett hållbart resultat. Det tar mellan 25-45 minuter att genomföra en reparation och japansk slipning.

 

Priser

495 kr/st + returfrakt från 99:- med rekommenderat brev

Alla priser är exkl. moms.

Betalningssätt

Faktura med 10 dagars betalning.

 

Boka/beställ slipning eller saxpåse

  • Här nedan kan du boka kniv- och saxslipning eller saxpåse av oss på Lützow of Sweden. OBS! Vi kör för tillfället endast till Örebro, Uppsala, Västerås, norrut mot Örnsköldsvik och kringliggande områden.
 

Verifiering

 

Skicka din sax

Om du vill skicka din sax så kan du beställa en saxpåse med förtryckt namn och adress, se formulär ovan.

Det går även bra att skicka er sax till oss i ett annat paket/brev. Du skickar då din sax till: Lützow of Sweden, Sandtäktsvägen 10, 791 33 Falun.

Glöm inte att skriva ditt och salongens namn, adress, tel. nr och org. nr på en lapp som du skickar med saxen. OBS! Skicka alltid din sax som rekommenderat brev till oss. Vi slipar alla saxar och modeller från alla leverantörer.


Om japansk saxslipning

Matz Lützow, grundare av Lützow of Sweden är utbildad inom den japanska saxslipartekniken som har använts i över hundra år. Den är unik då många inte får möjligheten att utbilda sig inom den japanska saxslipartraditionen som utvecklats i generationer.

Tekniken kommer från den saxfabrik som anses var den främsta i världen – och har de främsta japanska saxsmederna inom branschen. Det tar mellan 25-45 minuter att genomföra en reparation och en japansk slipning. Det är många moment som ska göras med hög precision och i rätt ordning innan saxen är riktigt slipad. Konsten är att slipa saxen rätt så att den håller skärpan en länge tid.

Många saxar blir idag felaktigt slipade och tappar därför skärpan redan efter 2-3 månader. Saxslipare som inte är utbildade inom den japanska tekniken missar många grundläggande moment.

Saxkvalité

Alla saxar håller inte skärpan lika länge, det är bra att veta när man beslutar sig för att slipa sin sax. Det lönar sig många gånger att kosta på sig en dyrare kvalitetssax som man kan slipa upp till 14 gånger, och en billig sax bara går att slipa 2-5 gånger. De billiga saxarna har svårare att behålla skärpan och det beror dels på att de har en billigare stålkvalité. Bra kvalitetssaxar som håller toppklass får man betala mellan 4 000-15 000 kr för beroende på leverantör. Idag tillverkas ca: 50 % av alla saxar i världen i Kina och några av de gamla japanska märkena tillverkas idag där också. Många är maskintillverkade och håller därför inte samma kvalité som för 10-15 år sedan. Det är dag svårare att hitta de riktigt bra saxarna som är tillverkade efter gammal japansk tradition.

Underhåll av sax

När du köper en ny sax så får du med olja som är till för att smörja saxen. Många frisörer glömmer ofta bort oljan eller får inte information från säljaren hur viktigt det är att olja saxen. Det tar
bara 3 sekunder att olja saxen med en droppe över och under skruven. Saxen ska oljas flera gånger i veckan. Oljans funktion är att transportera bort hår och smuts som kommer in i mellan dom två bladen. Oljan gör även att saxen blir mjukare och smidigare att klippa med.

Det kommer också en duk (Chamoise) med när du köper din sax. Duken är gjord av skinn och är till för att man ska putsa eggen med jämna mellanrum. Man kan jämföra duken med ett bryne till en kniv, den är till för att rikta eggen när den blir ojämn. Polera eggen fram och tillbaka 10 gånger  på båda bladen så riktar du upp eggen så den blir rak igen. Var försiktig så du ej skär dig eller i Chamoiser-duken.

Viktigt! Duken får endast användas till saxen. Torka först bort smuts med papper innan du polerar. Ibland kan man behöva vätska med alkohol t.ex. Isopropyl-alkohol för att få bort smuts som kommer från hårprodukter som innehåller olika silikoner m.m. som kan vara svåra att torka bort. Lite vätska på ett papper och torka av detta kan göras flera gånger i veckan samtidigt som du ska polera med Chamoise-duken.

Har du saxen rätt inställd?

Titta med jämna mellanrum så din sax är rätt åtdragen. Öppna saxen i 90 grader med tumbladet lodrätt  och bladet med fingerstöd vågrätt. Släpp bladet med fingerstödet.

Rätt inställd

Bladet ska då stanna tio i tolv. Viktigt! Om du har saxen för hårt åtdragen så kan du drabbas av överansträngning i tummens muskler och senor som kan leda till inflammation. Slår saxen ihop så behöver du dra åt skruven. Bladen har inte rätt spänning och saxen upplevs inte som lika vass, och kommer att bli slö fortare.

10 sekunders kvalitetstest av sax

Kolla om din sax är välgjord på 10 sekunder. Den svåraste delen att få till vid tillverkning av en frisörsax är den konkava insidan på bladet. Här kan du enkelt se om din sax eller den sax du har tänkt att köpa håller bra kvalité.

Öppna saxen så du ser hela insidan av bladet. Du behöver bra belysning för testet så leta reda en lampa som ger dig ett skarpt ljus. Håll saxen under ljuset och vinkla saxen lodrätt mot ljuset sakta, du kommer nu att se ljuset från lampan men också en skugglinje som kommer fram på bladet då du vinklar saxen. Skugglinjen ska gå rakt parallellt från saxeggen upp till ryggen på saxen, går linjen rakt och fint från egg till rygg så är kvalitén mycket bra. Svänger linjen som ex. en slalombana så är det en lågpris sax eller budget sax. Vänd på saxen och gör om testet på det andra bladet. Detta test kan du ej göra på saxar med matt yta dessa saxar behöver du inte göra testet på för dom tillhör segmentet lågpris och budgetpris.

 

Vill du veta mer? Kontakta oss.

info@lutzowofsweden.com
Tel: +46 72 310 64 11